Prologi

Olen valmistumassa kulttuurituottajaksi Jouluksi 2013. Tämä on toinen tutkintoni.Valmistuin vuonna 2008 medianomiksi nykyisestä Metropoliasta Audiovisuaalisen viestinnän linjalta. Kiinnostukseni kulttuurituotantoon heräsi jo ensimmäisen tutkinnon alussa suorittaessani puolen vuoden pituista työharjoittelukokonaisuutta Annantalon lasten ja nuorten taidekeskuksessa Lumottu Metsä -näyttelyssä. Useat medianomitutkinnon aikaisista työharjoitteluistani olivat kulttuurituotannon harjoitteluja ja siksi sain hyväksiluettua suuren osan kulttuurintiottajan tutkinnostani medianomi opinnoilla. Olen opiskellut myös kansanopiston humanistisella linjalla ja Humanistisen ammattikorkeakoulun avoimella puolella psykologiaa ja valokuvausopintoja. Valmistuttuani medianomiksi työskentelin freelance toimittajana Avaa-lehdessä: kirjoitin ja valokuvasin taide- ja kulttuuriartikkeleita kahden hektisen vuoden ajan. Sitä seurasivat kulttuurituottajaopinnot.

Valitsin Humanistisen ammattikorkeakoulun oppimisympäristökseni, sillä humanistinen arvopohja tuntuu luonnolliselta. Juuri nyt teen lopputyötä Monitaiteellisen projektin luomisprosessista kohti Oireklubia ja Annikin Runofestivaalin päätösklubia. Olen osallistunut runoyhteisö Helsinki Poetry Connectionin (HPC) toimintaan tehden Riikka Heinosen runouteen sopivaa videotaidetta, jota viimeksi esitettiin Annikin Runofestivaalin päätösklubilla Tampereen Telakalla. Näin olen pyrkinyt  pitämään taiteellisen puoleni elossa myös viettämäni äitiysloman aikanani.

Koulutuksen aikaisista harjoitteluista tärkein itselleni oli ammatillisissa suuntautumisopinnoissani Tuottaja monikulttuurisessa kaupunkiympäristössä -syventävä opintokononaisuus. Suoritin kurssin Aboriginaalien parissa Australiassa Melbournessa Close The Gap -kampanjassa. Myös Annantalolla toteutettu Lumottu Metsä – näyttelyn Grimm tiimissä toimiminen oli vaikuttava kokemus.

Opinnäytetyöni käsittelee katutaidetta, johon tutustuin suorittaessani syventävää perehtymistä visuaalisiin taiteisiin Melbournessa. Valokuvasin laajan määrän katutaidetta, josta koostin portfolion.

Tuon tässä portfoliossa esille kiinnostukseni monitaiteellisuuteen, visuaalisuuteen, kuvakerrontaan, teksteihin, tanssitaiteeseen ja monikulttuurisuuteen. Uskon tämän portfolion selkeyttävän omaa ammattikuvaani, sekä antavan itsestäni monipuolisen kuvan työnantajille dokumentoinnin avuin. Toivon myös portfolion tuovan esiin vahvuusalueeni, mutta myös rehellisesti osoittamaan ne alueet, joilla itselläni on kehitettävää, jotta työnanatajan käsitys osaamistani on realistinen.

Kulttuurituottajaksi valmistuttuani näen toimivani vaihtuvien kulttuuri ja taideprojektien parissa. Multikulttuurisuus, visuaalisuus, taideterapia, poikkitaiteelliset hankkeet, draama ja näyttämö vetävät puoleensa.Koulutus ei ole tuntunut työläältä, sillä olen saanut tehdä asioita, jotka minua oikeasti kiinnostavat. Olen saanut tutkailla samalla myös niitä puolia itsessäni joihin kaipaan vielä kokemusta, kunnes uskallan kokeilla täysin omia siipiäni. Näen kauempana tulevaisuudessa olevani yksityinen yrittäjä.

Kulttuurituotannon koulutusohjelma on antanut minulle mahdollisuuden räätälöidä kiinnostuksieni mukainen osaaminen. Olen saanut puurtaa myös niiden asioiden parissa, jotka eivät ole vahvuuksiani. Olen päässyt koulutuksen aikana hyödyntämään aiempaa kulttuurin ja taiteenalojen tuntemustani ja syventämään tietojani. Tärkeimmät vahvuuteni alalla toimimiseen ovat mielestäni monipuolisuus, omaperäisyys, taiteellisuus, ihmistuntemus, innovatiivisuus, ahkeruus.

Omakuva Riina Heiskanen©


Intressit ja koulutus

Asioita, joista inspiroidun: tanssi, meditaatio, jooga, näyttelyt, kiinnostavat sanoitukset, teatteri, draama, kirjallisuus, poikkitaiteellisuus, estetiikka yhdistettynä älynvälykseen, runous, kiipeily, luonto, kukat, reneissance narsissi, lapsen aitous, hassut terveellä tavalla hullut ihmiset, Frida Kahlo, seikkailu, eri kulttuurit, viihtyisät kahvilat, hyvä leivos, syksyiset kirpeät tuoksut, lavasteet, vaatteiden tuunaus, polkupyöräily, Kleopatra, psykologia, ihminen, kimalteleva puuterilumi, vauvan nauru, dracula-elokuvat, Tim- Burton, Twin Peaks, intialaiset värit, nostalgia, Hercule Poirot, punainen, meri, järvi, Coco Rosie, katutaide, koivuvihta, räjähtävän vihreä sammal, Aboriginaalit, poikani Milko, pienet jalat, suuret kädet. Pienet asiat. 



Taustalla psykologiaa, 
tanssia ja taiteita

Olin lukiossa kiinnostunut liikunnasta, psykologiasta, uskonnosta,filosofiasta, kielistä ja kuvaamataidosta.Olin motivoitunut tekemään niiden asioiden eteen tinkimättömästi, jotka kiinnostivat. En ole juuri tuosta muuttunut. Suuntasin energiani viimeisenä lukiovuotenani tanssiharrastuksiin, kuten moderniin afroon, dancehallreggaeseen, akrobatiaan, jaziin, balettin, hip-hoppiin, moderniin ja tanssi-improvisaatioon. Tuohon aikaan esiinnyin ja kilpailin tanssin saralla mm.Sathis Hettithantrin dance hall reggae tanssiryhmässä. Sen lisäksi panostin huolella kuvaamataidon lukiodiplomin suorittamiseen. Tutkin diplomityössä esineiden muoto- ja symbolikieltä ja tein esineinstallaation aiheenani elämän filminauha syntymästä kuolemaan.Vastasin reaalissa viiteen psykologian kysymykseen(L). Menin lukiosta suoraan Työväenakatemian Humanistiselle linjalle ja suoritin Turun Yliopiston psykologian approbatur -opinnot sekä valokuvaus- & taidehistorianopintoja. Taide veti kuitenkin persoonaani enemmän puoleensa. Ihmismielen sopukat edelleenkin kiehtovat ja valokuvaus on kulkenut myös tärkeänä osana myöhempiä opiskeluitani sekä toimittajan työtäni. Tanssin tilalle on tullut jooga ja meditaatio.

Audiovisuaalista viestintää 
ja kulttuuritoimittamista

Seuraavana vuonna pääsin Metropolian audiovisuaalisen viestinnän linjalle pääaineenani digitaalinen design ja verkkoviestintä. Vähän ennen valmistumistani Medianomiksi aloitin työni Avaa -lehden toimittajana. Kahden hektisen vuoden aikana hankin lehtitoimittajan työkokemuksen.Sain toimittaa aiheita pitkälti omien intressieni mukaan, joten myös kulttuuri- ja taide artikkeleita kertyi lukuisia (n.30kpl).



Loin pohjaa kulttuurintuottajan ammatille lisäämällä tietämystä taiteen eri osa-alueista toimittamalla mm. museo arvosteluita, näyttely kritiikkejä sekä taiteilija haastatteluissa.Toimittajan työnkuvaan kuului myös kuvaamieni aiheiden somistaminen, oli kyseessä sitten sisustaminen, joogaaminen, intialainen päähieronta, design tuote esittely tai muotiartikkeli. Näin visuaalisuus oli myös tärkeä osa toimittamista.
Vastaava medianomi tutkinto:
Lehtiartikkeleitani:
https://docs.google.com/file/d/0B5uWH-peu9RLZVVwdWtnVk52UXc/edit?usp=sharing
https://docs.google.com/file/d/0B5uWH-peu9RLNDY2dlIySEJQUzQ/edit?usp=sharing

Työharjoittelu Grimmin 
satujen lumoissa

Merkittävä käännös kohti kulttuurintuottajan opintoja tapahtui opiskellessani visuaalista viestintää.On Annantalon lasten ja nuorten taide- ja kulttuurikeskuksessa tehdyn puolivuotisen työharjoittelun ansiota, että katseeni kohdistui Humakin kulttuurintuottaja opintoja. Ollessani mukana Grimmin satujen maailman Lumottu Metsä -näyttelyn toteutustiimissä koin taiteen luomisen ja tuottamisen olevan lähellä luonnollista osaamisaluettani. 

Linkkejä Annantalosta ja Lumottu metsä- näyttelystä:
annantalo 
kulke/Toimintakertomus
kultus/tapahtuma
Kuvia Lumottu Metsä -näyttelystä


Kansainvälisyyttä ja monikulttuurisuutta

Telttailua Australiassa: 
Kuvassa Kyle. Kuva:Riina Heiskanen©

Olin vaihdossa Australiassa Sydneyssä vuosina X ja Humakin kautta työharjoittelussa Melbournessa vuoden (2010-2011?. 
Koska vaihtopaikkoja ei järjestetä Humakista Melbourneen, neuvottelin itse harjoittelupaikan ja päädyin työskentelemään tuottaja multikulttuurisessa työympäristössä -kurssini Aboriginaalien parissa.

Luonnonarmoilla Kuva Riina Heiskanen©

Se, mitä matkallani opin, on korvaamatonta; opin Aboriginaalien kulttuurista, taiteesta sekä henkisistä maailmoista. Pääsin matkustamaan heille pyhiin paikkoihin ja avasin silmäni yhteiskunnan epäkohdille. Olin puolueeton tarkkailija ja seikkailija, joka tutki kaupunki sekä maalaisympäristöä. Toivon kantaneeni takaisin palasen tietoutta toiselta puolelta maailmaa. Mahdollisesti nämä valinnat vaikuttavat myös tuleviin taideprojekteihin.

Luonnonpuistot ovat Aboriginaalien pyhiä paikkoja. 
Kuva: Riina Heiskanen@

Monikultturisuus on lähellä sydäntäni, sillä olen matkustanut paljon maailmalla ja kirjoittanut lehtiartikkeleita kokemastani.









 1 Matkustus-artikkeli Avaa-lehden valokeila-osioon    
  2 Matkalla-osioon. Kuvat: Riina Heiskanen 
 ja Eero Asunmaa. Teksti Riina Heiskanen.



              
Gues Who? Lisää kuvat ja ajatukset!


Katutaide, Valokuvaus ja runomusiikkiteatteri





Indigineous kid 




Sain suorittaa syventävän perehtymisen visuaalisiin taiteisiin Melbournesta käsin. Eksyin sivukadulle ja ihastuin siihen mitä siellä näin. Minusta tuli katutaiteen harrastaja.Valokuvaamani katutaide päätyi myös portfoliokokoelmaksi. 




















Matkojeni valokumateriaali on päätynyt myös visuaaliseksi esitykseksi runomusiikkieatteriin mm. Oireklubille ja Telakalle. 

Runomusiikkiteatterissa toimenkuvani on tällä hetkellä videotaiteen tekeminen ja monitaiteiden yhteensovittaminen.
hkipoetryconnection.blogspot



Linkki raporttiin runomusiikkiteatterista:
Annikin Runofestivaali photos
Linkki katutaide portolioon, katutaidekuvia ja DVD/powerpoint:
Valokuvia visuaalisesta esityksestä/visuaalinen esitys DVD:
Kosiomatka
Les miserables
Propral













 


Lastenkulttuuria ja 
ryhmänohjausta

Minulla on Lasten kulttuurista ja ryhmien ohjaamisesta hiihdonopettajana ja tapahtumasuunnittelijana 14 -vuoden kokemus Gr IFk Alpinessa, josta olen hankkinut varsinaisen elantoni toimittamisen lisäksi opiskelujen ohella. Itselläni on myös ratalaskian tausta nuoruudessani. Vaikka olinkin omassa sarjassani voittamaton ja Etelä-Suomen mestari, en kuitenkaan koskaan yltänyt SM-tasolle. Vaihdoin monot tanssitossuihin, sillä huomasin inhoavani kilpailuja ja ajan ottoa,vaikka nautinkin vauhdista, mutta sitäkin enemmän esiintymisestä. Laskutausta kuitenkin vei Rukan hiihdonopettaja koulutukseen, josta sain hiihdonopettajan pätevyyden.


Toimittamani artikkeli pääkaupunkiseudun Alppiakatemian laskijoista.

Linkki työskentelemääni hiihtokouluun ja koulutukseeni: 
GrIFK-Alpine
Hiihdonopettajan pätevyys


Kulttuurituottajaksi Humakkiin?

5-vuotiaana dreijaamista rakastavana taidekerholaisena tiesin, mitä halusin. Ajatukset lukion jäkeen hämärtyivät hetkeksi, mutta intuitiivisella tasolla kulkeuduin kuitenkin Humakin taloon. Hain suoraan avoimen yliopiston psykologian approbatur opintojen jälkeen Humanistisen AMK:n kulttuurintuottajalinjalle, mutta jäin ensimmäiselle varasijalle. Menin samana vuonna opiskelemaan ammattikorkeakouluun (nykyinen Metropolia) graafistasuunnittelua. Palasin myöhemmin valmistuttuani jälleen sinne, mistä lähdin - Humakkiin.

Halusin alalle, jossa voin työskennellä taiteilijoiden kanssa, tekijänä kuin tuottajanakin. Kulttuurintuottajana mahdollisuudet ovat laajat ja räätälöitävissä omien intressien mukaisiksi. Mikäli taiteella pääsee vaikuttamaan ihmisten hyvinvointiin on mielestäni jotain tärkeää saavutettu. Olen aina rakastanut tarinoita. Kulttuurintuottaja hallitsee laajoja kokonaisuuksia ja ymmärtää jonkin verran kaikkea. Tuottajan tulee olla luova, joustava mutta jämpti. 

Monipuolisuus on vattikorttini ja uskon osaavani ymmärtää usean eri taidealueen tekijöitä oman harrastuneisuuteni kautta. Myös humanistinen arvomaailma; suvaitsevaisuus, monikulttuurisuus, sydämensivistys, luovuus ja avoimuus ovat humanismiin liitettävia arvoja, jotka voin allekirjoittaa. Humakin opinnot ovat lisäksi olleet mielestäni sopivan vaativia, mutta suhtautuminen on ollut inhimillistä. Humanistisen ammattikorkeakoulun opintoni ovat edenneet kaiken muun ohella, kiitos aikuis-opiskelijoiden joustavan aikataulun. Kun tämä sivusto valmistuu on minulla kaksi ammattikorkeakoulututkintoa. Sen lisäksi minulla on kahden vuoden kokemus toimittajana sekä Rukan hiihdonopettajan tutkinto. 

Olen rakentanut opinpolkuni taivutellen teiden mutkia. Uskon, että näin olen saanut muokattua ammattiosaamisestani yksilöllisen ja monipuolisen. Opiskeltu on mielinmäärin koulua ja elämää. Pienen ihanan poikalapsen äitinä näen olevani erittäin valmis siirtymään työelämään äitiysloman päätyttyä.

Jälkikäteen olen huomannut kuinka saumattamosti molemmat tutkinnoistani hitsaantuvat yhteen. On helpompaa olla taidemaailman tuottaja, jos on ollut itse tekijä, joka ymmärtää myös tekniikasta jotain. Koen myös, että psykologian opinnoista on apua kulttuurintuottajan työssä. Myös toimittamisesta on ollut apua nykyisiin opintoihin, sillä artikkeleiden kirjoittaminen vaatii taustatyötä ja usein perehtymistä ennalta tuntemattomiin asioihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti