Epilogi


Oma arviointi

Vahvuusalueeni: ihmistuntemus, taideterapia, monitaiteellisuus, kirjoittaminen, toimittaminen, sisällöntuotanto, ryhmän ohjaaminen, visuaalisuus, visuaalinen tarinankerronta, liikunnallisuus, kokemus monikulttuurisuudesta, avarakatseisuus.

Olen suorittanut kulttuurituotannon koulutuksen monien haasteellisten elämäntilanteiden ohella. Minusta on syntynyt hyvinkin itsenäinen opiskelija, sillä olen suorittanut monia kokonaisuuksia etäältä. Suuren työn tein jo opiskellessani media-alaa ja audiovisuaalista viestintää. Olen ollut tekijä ja nyt olen kulttuurintuottajan roolissa se, joka ymmärtää ja hankkii tekijöitä. Koen saaneeni menneistä kolmesta vuodesta paljon, sillä olen voinut keskittyä opinnoissa intressieni ohjaamana ja näin omatkin vahvuudet ovat kuin huomaamatta luoneet suunnan. 

Koen kasvaneeni näiden vuosien aikana niin kulttuuritoimittajana kuin itse tekijänä ja kulttuuriprojektien havainnoijana. Olen päässyt videotaiteen kautta seuraamaan monitaiteellista toimintaa ja itse muovaamaan sitä entistä mielenkiintoisempaan suuntaan. Olen päässyt kasvotusten pohtimaan kulttuurien välisiä eroja ja kehittämään ongelmanratkaisukykyä taiteen keinoin. Opintojen ohella olen pitänyt talvisin kiinni hiihdonopettajana organisointikyvystä, täsmällisyydestä ja ryhmän ohjaamisesta, jossa olen kokenutkin tarvitsevani lisäoppia, nyt 15 vuoden ajan. 

Viestinnän osaaminseni tuntuu vähintään yhtä laaja-aliselta kuin itse kulttuurintuottaminen, jonka yksi osa-alue viestintä on. Siinä minulla on syväosaamista.Portfolioni onkin kulttuurituottajan ja medianomin yhteisportfolio osittain. 

Olen saanut paremman käsityksen itsestäni oppijana ja löytänyt omia vahvuuksiani, joita voin varmasti hyödyntää tulevissa tehtävissäni työelämässä. Koulutuksen aikana saamani  liiketaloudelliset perustiedot auttavat minua toimimaan ammattilaisena kulttuurituotannon kentällä ja kannustavat kouluttautumaan työn kautta lisää. Työharjoitteluissa ja projektien aikana kohtaamani haasteet ovat tarjonneet kullanarvoisia oppimiskokemuksia ennenkaikkea vastuusta ja oma-aloitteisuudesta kulttuurituottajana.

Koulutyöt ovat pitäneet kirjoittamisrutiinia ja tutkimuksellista otetta yllä. Oli kyseessä toimitettava artikkeli tai taide- hanke, itsensä pätevä ilmaiseminen ja syidensä perustelu on oleellista. Koen olevani suhteellisen vahvoilla siällöllisessä ilmaisussa, johon kaikki lopulta tiivistyy. On osattava ilmaista rahoittajille, mitä haluaa, on kommunikoitava tiimissä ja tiedotettava yleisölle. Olen myös kuvallisen viestinnän syväosaaja. Teksti ja kuva yhdistyy toisiinsa, kuten myös lava. Olen selkeästi se henkilö, joka kantaa ideoita aivoissaan, suunnittelee, ymmärtää eri osa-alueiden sovittamisen toisiinsa, on monipuolinen innovaattori, joka haistelee tuulia ja vainuaa tulevaa.

Kulttuurituotannon koulutusohjelma on antanut minulle mahdollisuuden räätälöidä kiinnostuksieni mukainen osaaminen. Olen saanut puurtaa myös niiden asioiden parissa, jotka eivät ole vahvuuksiani. Olen päässyt koulutuksen aikana hyödyntämään aiempaa kulttuurin ja taiteenalojen tuntemustani ja syventämään tietojani. Tärkeimmät vahvuuteni alalla toimimiseen ovat mielestäni monipuolisuus, omaperäisyys, taiteellisuus, ihmistuntemus, innovatiivisuus, ahkeruus.Koulutuksen ansiosta minulla on mahdollisuus laajentaa viestinnän kentän ammatikuvaani taiteellisempiin hankkeisiin, eli toimia laajemmalla työkentällä.
Tämän hetkiset ammatilliset tavoitteeni ovat vahvasti kiinni sisällöntuottamisessa, kirjoittamisessa ja monitaiteellisuudessa. Myös taiteen käyttämien terapeuttisena ilmaisukeinona kiinnostaa. Lähipiirini koostuu pitkälti taiteen ja median tekijöistä, silti näen monia hyviä puolia työskentelyssä oman mukavuusalueen tai lähipiirin tavoittamattomissa. Työn saaminen valmistuttua tulee tapahtumaan aivan uusilla vesillä, vaikka omiltakin kontakteilta on hyvä kysellä mahdollisia avoinna olevia työpaikkoja.

Verkostoituminen on mahdollistunut työharjoittelujeni, harrastuneisuuteni että tuttavapiirini kautta. Verkostoituminen on ollut toisaalta kansaivälistä, mikä on hyvä, mutta samalla Suomen kontaktit ovat jääneet vähemmälle. Jatkossa tarkoitukseni on panostaa juuri verkostoitumiseen entistä enemmän.

Tunnen kulttuurialan työnkuvia, osaan esitellä ammatillista osaamistani, arvioida omaa oppimistani, tunnistaa ammatillista kehitystäni ja hakea alan töitä.Tunnistan selkeästi oman arvopohjani johon olen joutunut törmäämään mm. toimittajan työssä. Portfolioita olen koonnut aiemmin useita ja käynyt niihin erikoistuneen kurssin.

Olen harrastanut 5-vuotiaasta asti mm. tanssitaidetta ja kuvataiteita ja kolunnut taidenäyttelyitä ja museoita kulttuuritoimittajan työssäni, sekä julkaissut lukuisia kulttuuriarvosteluja. Olen observoinut Aboriginaaleja ja halunnut ymmärtää heitä. Lisäksi olen harrastanut improvisaatioteatteria ja ollut elokuvaprojektissa ja joutunut testaamaan esiintymistaitojani TV tuotannossa (Märät Säpikkäät). Olen saanut työskennellä Lumottu Metsä -näyttelyssä taiteilija Papu Pirtolan kanssa, huovuttanut, somistanut, entisöinyt kuninkaan tuoleja ja kuunnellut taiteilijoita. Opiskelujeni aikana pääsin tuottamaan media- sekä perinteisempää kuvataidetta, graafista suunnittelua, audiovisuaalista taidetta ja luovaa kirjoittamista. Toimittajan työssä harjoitin valokuvausta. Uskon löytäväni näiden alueiden sisältä suunnan tulevaan.

Olen sisimmiltäni taiteilija luonne, mutta nyt olen mahdollistanut sen, että voin myös elättää itseni kulttuurintuottajana. Jos olen onnekas, voinehkä joskus yhdistää taiteen tekemisen ja tuottamisen ja saada siitä elantoni (vaikka kaikki meistä tuottajista tietävätkin, että on parasta kerrallaan keskittyä jompaan kumpaan). Olen siis myös koulutuksen jäljiltä realisti tai ainakin sempi.

Millaista kulttuuria tuottajana tukisin?Tiedän, että kulttuurintuottajan on oltava hyvinkin aktiivinen taiteen kuluttaja, mutta johonkin on mielestäni laitettava myös raja: pintaliito kissanristiäisiä, mieluummin välttelen. Niissä taide ei ole tärkeinta vaan ilmestyminen paikalle ja näyttäytyminen. Mieluummin keskityn taiteeseen.

Koska kulttuuria on niin paljon nähtävissä ja saatavissa, olen onnellinen että saan vapaasti valita. Arvostan taiteessa ennen kaikkea aitoutta. Arvostan ahaa-elämystä, sitä etten pelkästään katso esteettista pintaa vaan teen myös oivalluksen. Olen vaativa, mitä tulee taiteeseen ja suosin pikkuisia ja tuntemattomia. Kun puhutaan nykyajan sosiaalisista taidoista, en koe olevani kulttuuriloiston seinäruusu, mutten jokapaikan höyläkään. Taktiikkani on se, että valikoin, seuraan sydäntäni, vainuani ja kuuntelen mitä järki sanoo.

Ystäväpiirissäni samat intressit tulevat luonnostaan ja jaettu ja puhuttu kieli on yhteistä, uskalletaan myös antaa vapautta itsenäisyyteen. Kuka tahansa toivoisi, että voisi aina työskennellä näin. Todellisuus kuitenkin on, että omissa piireissä tuotetut tempaukset eivät ole niitä rahakkaimpia. Koitan siis löytää kultaisen keskitien. Toivon, että pystyn ajamaan taiteilijan asemaa, pitää tekijän puolia. Taiteilijan ei tulisi myydä itseään liian halvalla. Tulisi mennä taiteen ehdoilla, mutta unohtamatta aikatauluja. Tässä riittää haastetta.

Kuvaan osaamistani parhaiten metaforalla, sitä missä koen olevani juuri nyt. En ole kylvetty siemen, vaan runko, jossa on oksia, niitä on moneen suuntaan. Muutama lehtikin jo näkyy. Nämä lehdet kuvaavat osaamista ja konkreettista tulosta, myös toimeentuloa. Siemen on kylvetty. Nyt sitä jalostamaan. Elän rajakohtaa, jossa osaaminen tulee jalostaa ammattitaidoksi ja myöhemmin eri väreiksi puussa, asiantuntijuudeksi. Puu on tuore ja elinvoimainen, kiinni lujasti maassa, muttei vielä se viisain tammi. Vielä.

Kulttuurintuottajan arvotaulukkoni(toteutettu Flow- kirjoituksena)
1. Taiteen ehdoilla, mutta aikataulussa
2. Valikoi, fokusoi
3. Katso ja tutki myös huonoa laatua, jotta tiedät mikä on hyvää
4. Suosi pieniä, uusia ja ulalla olevia, anna mahdollisuus niille, joita isot tahot eivät huomaa tai jyräävät. Älä etsi pinnalla olevaa vaan aidosti lahjakasta, joka antaa itsestään taiteen vuoksi.
5. Alakulttuurit: muuta uhan olla oleva loisteliaaksi..ole sopivasti anarkistinen, mikäli se on mahdollista.
6. uskalla olla rohkea, erilainen
7. Tee aidosti, sen minkä teet.
8. Pidä siitä, mitä teet, mutta älä tuomitse ennekuin olet sisällä uudessa maailmassa. tikusta saa tehtyä asiaa ja mielenkiintoisen. Kyse on siitä, miten sen tekee.
9. Älä lue liikaa, sitä mikä on nyt, vaan tee mahdollisesti päinvastoin kuin muut tai ennusta tulevaa. joskus voi ola edunmukaista olla vailla minkäänlaista sivistystä ja huomata, mitä syntyy "tyhjästä". sisin ei ole koskaan tyhjä.
10. Ole poikkitaiteellinen, yhdistä kokeile rakenna palasista kokonaisuus. anna joustovaraa muuntautumiseen.
11. Vältä trendipelleilyä, tosin päädyt olemaan väkisinkin sitä, kun et yritä olla sitä. Hyväksy, että se, mitä keksit tullaan keksimään on keksitty jo, voit tehdä sen omaleimaisesti persoonallisesti omin maustein, mutta hyväksy tosiasiat. Sinunkin ideaasi tullaan kopioimaan. Varmista kuitenkin tekijänoikeudet, suojaa ideaasi niin hyvin kuin pystyt ja kunnioita muiden tekeleitä.
12. Älä tuomitse muiden ideoita, ole avoin.
13. Vaikka olsit pää pilvissä ja inspiroitunut, älä unohda tosia-asioita, myöskään stressaantuneena: tarkista piuhat, tarkista toimivuus. Mitään ei voi jättää hyvän tuurin varaan. saatat piltata kaiken, yhden väärän piuhan takia. Suunnittele. toteuta, Testaa. testaa uudelleen.
14. Älä vaan puhu vaan tee.
15. ole pääasiallisesti iintuitiivinen, mutta tiedosta, että intuitiosikin joskus menevät pieleen. Et ole noita. Hyväksy epäonnistuminen.
16. Et voi miellyttää kaikkia. Tarkoituksesi on pitää homma kasassa ja langat käsissäsi. Puhu suoraan. Puhu tarpeeksi. Anna muien puhua. Ota itse kritiikki vastaan. Kun annat kritiikkiä, koita löytää jotain hyvääkin.
  1. Kommunikaation täytyy pelata myös erialisten ihmisten kesken. Älä jätä tekijöitä oman onnensa nojaan, keskustele monisuunatisesti. Ole kultainen keskitie.
Swot
SISÄINEN MAAILMA
VAHVUUDET: monipuolisuus,laaja-alaisuus, kokonaisuuksien hahmotuskyky, idea-rikkaus, sisällöntuottaminen, draamallinen tajunta, visuaalisuus, tekstin tuottamisen helppous, taiteellinen harrastus historia, monikulttuurisuus, nuoruuden innostuneisuus, elämännälkä.HEIKKOUDET: taludellisen osaamisen puute käytännössä, nuoruuden epävarmuus osaamisesta (harjaantuneiuuden puute), pirstaloituminen jokasuuntaan, syvällisen ammattitaidon puute tietyltä osa-alueelta, pintaraapaisu kaikesta,

ULKOINEN MAAILMA MAHDOLLISUUDET: Suomessa pienet piirit, paljon kontakteja, helppo päästä sisään. Poikkitaiteellisuus lisääntynyt, kokeilevia yhteisprojekteja, ajan henki, useat rahoitustahot.UHAT: Rahoituksen estyminen vaikeus ja niukkuus,...













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti